18 december 2011

Knäck


Nu är knäcken gjord till julafton, fyllde vanliga formar men testade även att göra klubbor till Werner och det var inte så svårt som jag trodde.









2 dl socker

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 msk smör


Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta. Låt koka på ganska hög, jämn värme. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.
 

Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.


Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet. Häll smeten i formarna och låt svalna.

För klubborna.

Ta bakplåtspapper och klipp till dom i rektanglar, storleken bestämmer du själv. Rulla dom till strutar och sätt en bit tejp så dom håller formen.


Sen häller du i smeten och ställ ner dom i en skål med mjöl eller socker så dom inte vickar. Ta kraftiga blompinnar och dela dom till ca 10 cm. Stick ner pinnarna när smeten börjar bli seg

1 kommentar:

  1. Tyvärr missade jag att smaka =(
    Men det var nog gott....

    SvaraRadera